Rate this post

Składniki:

1. 1,2 kilograma szynki wieprzowej
2. Pół zielonej papryki
3. Pół czerwonej papryki
4. 1 cebula
5. 1 jajko
6. 2 ząbki czosnku
7. 2 łyżki oleju
8. 1 łyżka masła
9. 2 łyżki tartej bułki
10. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
11. Suszony tymianek i rozmaryn
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso posolić, natrzeć tymiankiem i rozmarynem; odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Masło utrzeć z obranym i drobniutko posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.
Papryki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i poddusić warzywa. Doprawić sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wystudzić i połączyć z bułką tartą i roztrzepanym jajkiem.
Zrobić w mięsie (długim nożem) niezbyt szeroką kieszeń i napełnić paprykowym farszem. Otwór pospinać wykałaczkami. Na patelni rozgrzać resztę oleju i zrumienić mięso ze wszystkich stron, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i szczelnie przykryć. Piekarnik nagrzać do 210 stopni Celsjusza. Szynkę obłożyć masłem czosnkowo-pietruszkowym, wlać pół szklanki wody, przykryć i piec przez około 20 minut. Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec do miękkości mięsa (około 1,5 godziny). Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.