Witaminy to specyficzne substancje, które znajdziemy w bardzo wielu produktach spożywczych. Ich największe nagromadzenie występuje jednak w warzywach i owocach. To właśnie z tych produktów powinniśmy dostarczać witaminy dla organizmu. Co więcej, dzięki osiągnięciom dzisiejszej medycyny, jesteśmy w stanie dokonać syntezy sztucznych witamin w warunkach laboratoryjnych, co pozwala na ich dostarczanie organizmowi w postaci tabletek i innych leków. Należy jednak pamiętać, że nawet największe stężenie witamin w postaci środków farmakologicznych, nie będzie tak korzystne dla naszego organizmu jak ich przyswajanie w naturalnej formie.
Podział witamin na grupy
Poszczególne z witamin dzieli się na charakterystyczne grupy w zależności od roli jaką odgrywają w naszym organizmie oraz skutki ich niedoboru albo też przedawkowania. Do tych najważniejszych należą witaminy z grupy A, D, B, E, K oraz C. Niektóre z ich właściwości wpływały będą na przykład tylko i wyłącznie na zdrowy i atrakcyjny wygląd włosów, skóry i paznokci, inne natomiast posiadały będą newralgiczne i wysoce relewantne znaczenie dla naszego organizmu, o czym wspomniano już z resztą wcześniej.
Przykładowo, retinol, czyli witamina A odpowiedzialna jest za procesy widzenia, odpowiada bowiem bezpośrednio za wrażliwość siatkówki oka. Gdyby zabrakło jej w naszej diecie, mogłoby więc skończyć się to poważnymi problemami ze wzrokiem. Co więcej, reguluje ona właściwy poziom wzrostu młodych organizmów, zapobiega tworzeniu się krzywego oraz nierównego zgryzu i dzięki niej błony śluzowe wytwarzają odpowiednie ilości niezbędnych wydzielin.
Innym przykładem może być kobalamina, czyli witamina B12 – to dzięki niej w szpiku kostnym powstawać będzie krew rozchodząca się następnie po powierzchni całego organizmu. Jej niedobór może skończyć się między innymi trwałymi uszkodzeniami układu nerwowego albo doprowadzić do poważnej anemii. Co więcej witamina ta jest niezbędnym składnikiem procesów syntezowania innych, niezwykle ważnych dla naszego organizmu związków oraz substancji.