SKŁADNIKI:
1. 4 szklanki mąki pszennej
2. 1 niepełna szklanka cukru
3. ? szklanki ciepłego mleka
4. 3 dag świeżych drożdży
5. 4 łyżki cukru pudru
6. 3 żółtka
7. 1 torebka cukru waniliowego
8. Pół kilograma śliwek węgierek
9. 2 jabłka
WYKONANIE:
Zrobić kruszonkę: połowę masła posiekać z cukrem pudrem i pół szklanki mąki, następnie szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.
Rozetrzeć drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mlekiem, dosypać 4 łyżki mąki i wymieszać, odstawić, aby drożdże ?ruszyły? w ciepłe miejsce na pół godziny.
Resztę masła roztopić i wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i resztą cukru, dodać do rozczynu razem z resztą mąki i wyrobić gładkie ciasto; pod koniec wlać rozpuszczone masło i jeszcze raz zagnieść. Odstawić, aby wyrosło.
Owoce umyć, śliwki wypestkować, jabłka pokroić w dosyć dużą kostkę.
Wysmarować formę (lub wyłożyć papierem do pieczenia); przełożyć na nią ciasto i rozciągnąć na całą powierzchnie blachy; ułożyć owoce i posypać zrobioną wcześniej kruszonką. Piec przez 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.