Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 3 szklanki mąki pszennej
2. 15 dag miękkiego masła
3. 15 ml kwaśnej gęstej śmietany
4. 3 dag świeżych drożdży
5. Mały słoiczek konfitury (na przykład wiśniowej)
6. 1 jajko
7. Cukier puder do posypania

WYKONANIE:

Rozkruszyć drożdże i połączyć z mąką. Dodać masło i śmietanę, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy kula ciasta wypłynie na powierzchnię, wyjąć ją na posypaną mąką stolnicę i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą z części rozwałkować na grubość około pół centymetra i wykrawać ostrym nożem kwadraty o boku mniej więcej siedem centymetrów. W rogu każdego kwadratu nakładać konfiturę i zwinąć wyginając brzegi w kształcie rogalika.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i układać na niej ciastka. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić blachę do nagrzanego (190 stopni) piekarnika na około 20 minut (aż się zarumieni). Posypać cukrem pudrem po wyjęciu z piekarnika.