Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje o tym jak zjedzenie pokarmu zawierającego węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Pokarmy wysoko przetworzone mają wysoki IG i oznacza to, że poziom glukozy po ich zjedzeniu szybko wzrasta, co nie jest korzystne dla organizmu.
Podstawową zasadą tej diety jest wybieranie produktów z niskim IG. Znajomość tego indeksu i stosowanie się do niego pozwala na systematyczną i trwałą utratę nadprogramowych kilogramów, a jest to na dodatek całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Spożywanie produktów o niskim IG nie pozwala na ataki głodu i wilczego apetytu, co niekiedy zdarza się przy zastosowaniu innych diet.
W tej diecie zakazane jest spożywanie produktów, które mają wyższy niż 55 IG a więc produktów z białej mąki (pieczywo, makarony), oraz tych zawierających cukier, także w postaci naturalnej np. niektórych owoców. Należy także wypijać ponad 2 litry płynów dziennie, a dodatkowym czynnikiem ułatwiającym chudniecie będzie rezygnacja z dań tłustych, mimo że nie mają większego wpływu na poziom glukozy we krwi.