Roślina uprawiana niemal na całym świecie. Jej owoców używa się do kiełbas, pasztetów, mięs pieczonych i duszonych, szynki, mary-nat, do wyrobu musztardy oraz jako dodatku do piernika.
-Koper ogrodowy
-Roślina uprawiana w całej Europie i licznych pozaeuropejskich krajach występuje także w stanie zdziczałym. Młode pędy są aromatycznym dodatkiem do zup, potraw mącznych, rybnych, ziemniaków, a wykształcone łodygi z owocami – nieodzownym dodatkiem do kwaszenia ogórków. Owoce ogrodowego kopru znakomicie podnoszą aromat i smakowitość pieczonych mięs (cielęciny, schabu) oraz niektórych potraw rybnych.
-Koper włoski (fenkuł)
-Roślina uprawiana w całej Europie. Świeże liście i nasiona są stosowane jako dodatek do jarzyn, chleba.
-Kurkuma (ostryż)
-Roślina uprawiana głównie w Indiach, Indonezji, południowych Chinach. Rozróżnia się ostryż długi, cytwarowy, wonny i plamisty.
-Bulwy i korzenie kurkumy, dawniej wykorzystywane do produkcji barwników spożywczych (także barwników tkanin), znajdują obec-nie podstawowe zastosowanie jako składnik curry. Liście ostryżu plamistego są ponadto samodzielną przyprawą do potraw rybnych. Kurkuma jest stosowana do przyprawiania ciast i egzotycznych zup.
-Lawenda wąskolistna
-Roślina rosnąca w Europie. Liście tego wiecznie zielonego pół- krzewu mają przed kwitnieniem smak korzenno-gorzkawy. Wraz z końcami świeżych lub suszonych pędów służą do przyprawiania rybnych zup, ziołowych sosów, potraw z baraniny, a w szczególności szpikowanego słoniną zająca, duszonego w czerwonym winie.