SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. Pół kilograma mąki
2. Pół szklanki miodu
3. 20 dag margaryny
4. Pół szklanki drobnego cukru
5. 1 łyżeczka cynamonu
6. 2 łyżeczki sody oczyszczonej
7. Sól
Krem:
1. Pół szklanki kaszy manny
2. 2 szklanki soku wiśniowego
3. 25 dag masła
4. 15 dag cukru pudru
5. Pół szklanki wiśni z alkoholu
Do nasączenia:
1. Szklanka naparu kawy
2. Kieliszek likieru migdałowego
Do dekoracji:
1. Pół szklanki miodu
2. 2 tabliczki białej czekolady
WYKONANIE:
Margarynę roztopić z miodem, połową cukru i cynamonem. Ostudzić. Dodać jajka ubite z resztą cukru na parze. Wsypać mąkę i sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na cienki placek i każdy oddzielnie upiec (5 ? 6 minut; 180 stopni). Każdy placek nasączyć naparem kawy i likierem.
Sok wiśniowy zagotować, wsypać kaszę mannę i ugotować na gęsto ciągle mieszając. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i powoli dodawać zimną kaszę mannę.
Osączone wiśnie z alkoholu zmiksować, przetrzeć przez sitko i połączyć z kremem.
Placki posmarować kremem, ułożyć jeden na drugim, docisnąć deseczką i pozostawić na kilka godzin.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z miodem, a następnie oblać tort.