SKŁADNIKI:
1. 35 dag białej drobnej fasolki
2. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
3. 1 łyżka suszonej gorczycy
4. 1 łyżka miodu
5. 2 łyżki octu winnego
6. Pół łyżeczki sosu Worcester
7. 1 łyżeczka brązowego cukru
8. 6 ? 8 ząbków czosnku
9. 2 cebule
10. 35 dag boczku
11. Posiekana zielona pietruszka (lub inne świeże zioła)
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Poprzedniego dnia opłukać dokładnie fasolkę i namoczyć na całą noc.
Następnego dnia fasolkę odlać, wrzucić do rondla, zalać nową porcję wody i zagotować i dusić na małym ogniu przez pół godziny. Fasolkę odcedzić, ale nie wylewać wody, w której się gotowała.
Boczek umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Do żaroodpornego naczynia włożyć fasolkę, pokrojony boczek, cebulę i czosnek, dodać ocet winny i sos Worcester, przecier pomidorowy i miód a także gorczycę i cukier, wszystko doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wmieszać. Zalać dwoma szklankami wody z gotowania fasolki i szczelnie przykryć. Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza i wstawić danie na około 2 godziny. Podawać posypane zieloną pietruszką z grzankami lub chrupkim pieczywem.