

Mierzenie temperatury w piwowarstwie domowym to jeden z kluczowych elementów całego procesu produkcji. Dlatego tak istotne jest, aby mieć odpowiedni termometr. No właśnie, a co to właściwie oznacza „odpowiedni”, czy to ma być termometr elektroniczny? A może zwykły rtęciowy?
Przez rok warzenia korzystałem z termometru analogowego. Tak wyszło, że po prostu nie kupowałem żadnego ze sprzętem, tylko pożyczyłem od teścia, który zajmuje się z kolei winami. Sprawdzałem nim temperaturę w czasie zacierania, wysładzania i gotowania, ale też już na etapie fermentacji, bo zawsze pilnuje, aby w moim piwnym pokoju nie przesadzić np. zimą z grzaniem, a w cieplejsze dni staram się po prostu nieco wietrzyć, aby jednak ten wskaźnik trzymać w miarę odpowiedni.
Pod koniec grudnia przy wspólnym warzeniu z Szopką po raz pierwszy podczas gotowania korzystałem z innego sprzętu. Jego termometr elektroniczny okazał się jednak wadliwy. Przekłamywał o 10 stopni, tzn. pokazywał np. 65 st. C. podczas, gdy tak naprawdę było 55 st. C. Już gdzieś o tym wcześniej pisałem, że wydłużyło nam to cały proces produkcyjny. Niemniej nie zraziłem się do wynalazków postępu technologicznego i w kwietniu nabyłem swój termometr elektroniczny.
Podczas warki nr 20 przetestowałem go, stosując równolegle jeszcze stary termometr. Raz, że chciałem uniknąć wtopy jak przy gotowaniu z Szopką, a dwa, ze po prostu chciałem wyłapać jego przewagi. Tak, od razu założyłem, że przewaga będzie i się nie zawiodłem. Różnica we wskazaniu to +/- 1 st. C., a więc padaki nie ma. Co istotne, elektroniczny znacznie szybciej dochodził do aktualnej temperatury, co od razu mi się spodobało, bo ograniczało czas jaki muszę na tę czynność poświęcić. Równie szybko się „ochładzał”.
Aha jeszcze jedna sprawa. Są różne typy. Ja wybrałem profesjonalny termometr elektroniczny do żywności. Być może widzieliście gdzieś w filmach albo tych kulinarnych tele show jak kucharze robią np. mięso, to wbijają taki szpikulec w nie i sprawdzają jak bardzo gorące jest w środku. Ja właśnie taki mam. Zakres temperatur od -50 do +300 st. C.! Do tego ma kilka funkcji, z których na razie nie korzystałem: zatrzymanie na wyświetlaczu wyniku, czy też zapamiętywanie max i min wyników pomiaru.
Póki co jestem bardzo zadowolony i już przy następnej warce będę korzystał tylko z niego. Polecam Wam obecnym oraz przyszłym piwowarom domowym taki termometr elektroniczny choćby z tak banalnego powodu jakim jest wygoda pracy.
Pozostałe nasze teksty:
Lepszy kocioł 50 L
Suche drożdże w moich piwach
SIPA Mosaic 12 BLG – relacja z warzenia
Beer Geek Madness 5 – warto było
Sobotnia randka z krafciarami
ŁDZ IPA na rozgrzewkę
Kultowe flaczki po polsku
Pieczarkarnia Czarna Białostocka
Browar Prost – dwa światy
Jak zrobić piwo domowe? Instrukcja
Kapslowy PiwPaw na Parkingowej
Pożywne zupy
Czy opłaca się robić piwo domowe?
Czy Tesco jest kraftowe?
Nie trudno uciec od Alcatraz
Menu:
-
-
Kultowa sałatka jarzynowa
8 lutego 2020 By admin -
Różne potrawy z mięsem w roli głównej
8 lutego 2020 By admin -
Grzybowa w najlepszym wydaniu
8 lutego 2020 By admin -
Pyszna sałatka owocowa
8 lutego 2020 By admin
-
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Karlsquell Słodowe (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
24 maja 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Wąż z oplotu do filtracji
24 lutego 2019 By admin -
Kapslownica Greta – pożegnanie po latach
24 maja 2018 By admin
-
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Kulinarne szaleństwo
30 sierpnia 2016 By admin -
Przyjemność jedzenia
30 sierpnia 2016 By admin -
Naukowcy zawstydzili Intel
12 grudnia 2015 By admin -
Rozkładana kanapa w pokoju dziennym
5 sierpnia 2020 By admin
Losowe artykuły:
-
24 stycznia 2019 Hollandia
Rodzaj piwa: jasne( lager) Zawartość alkoholu: 5,0% Zawartość ekstraktu: ??? Skład: woda, słód, drożdże, chmiel Cenna: 4,10 zł Pojemności butelki: 65 cl. Bardzo przyjemny lager, idealny w upalne dni. Lekkie piwo, w smaku czuć odrobinę goryczki ale w porównaniu z pilznerami powiedział bym, że prawie go nie ma. Ładny kolor, ale piwo prawie w ogóle…
-
24 lutego 2018 Browar Prost – dwa światy
Nareszcie odwiedziłem wrocławski Browar Prost. Czy było warto? Czy jeszcze tam zajrzę? Co mnie zaskoczyło, a co rozczarowało? No to sprawdźmy. Wrocław to nie tylko Rynek Od jakiegoś czasu drażni mnie to, że wszystko co się dzieje w tym mieście, wszystkie fajne knajpki, restauracje itp. są i powstają w ścisłym centrum miasta. Wrocław to wręcz…
Kategorie
- Etykiety na piwo domowe (25)
- Festiwal dobrego piwa (25)
- Jak zrobić piwo (38)
- Jak zrobić własne piwo (24)
- Piwo tesco (25)
- Piwowar domowy (24)
- Skrzynka na piwo (24)
- Słodownia Strzegom (23)
- Tesco piwa (23)
- Transporter do piwa (24)
- Zdrowa kuchnia (152)