Blog

Prawdy i mity dotyczące zdrowia

Off 10

Są takie uniwersalne zalecenia, które służą temu, aby prowadzić zdrowy tryb życia a samo życie przebiegało jak najbardziej komfortowo…, ale czy czasami można lub nawet trzeba łamać takie zasady? Okazuje się, że w niektórych przypadkach jest to zalecane:
1. Zalecane 2 litry wody dzienne – odpowiednia ilość płynów zapewnia np. sprawną przemianę materii i pracę narządów wewnętrznych…jednak należy pamiętać, że płyny są także w owocach, zupach itp., a zbyt duża ich jednak ilość nie jest zbyt pożądana, bo wtedy częściej oddajemy mocz a wraz z nim cenne minerały;
2. Trzeba jeść jak najwięcej produktów bogatych w błonnik – tak, ale z umiarem powinny korzystać z tej rady osoby, które mają skłonności do anemii czy osteoporozy, ponieważ duża ilość błonnika zaburza wchłanianie żelaza i wapnia, a także niektórych leków;
3. Zęby należy czyścić po każdym posiłku – generalnie to prawda, ale jedząc owoce cytrusowe albo pijąc soki lepiej najpierw wypłukać usta i odczekać z pół godziny, gdyż kwasy organiczne zawarte w tych produktach mogą rozmiękczać szkliwo i w trakcie szczotkowanie łatwo o jego uszkodzenie;
4. Z codziennej diety należy wyrzuć tłuszcz – no raczej nie do końca…niewielkie ilości tłuszczów organizmowi są niezbędne – niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczu( A, D), tłuszcz potrzebny jest także do produkcji niektórych hormonów…

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Sweet Cow (AleBrowar/ Gościszewo)

    Po długim okresie oczekiwania, wreszcie mogłem w sklepie wypowiedzieć owe brzmiące jak cytat z kultowej komedii zdanie: „Słit Kał poproszę”. Sweet Cow z kontraktowego AleBrowaru to kolejny efekt szaleństwa na stouty, jakie ogarnęło nasz kraj, a przynajmniej tę część populacji spożywającej piwo niekoniecznie w kolorze jasnego złota. Weseli chłopcy z AleBrowaru postanowili jednak nieco urozmaicić…

  • Zawiercie Bursztynowe (Browar na Jurze)

    Pierwsze spotkanie z piwem z Zawiercia. Jest to piwo górnej fermentacji, wg informacji na etykiecie „bardzo mocno chmielone”. Nie wiem, w jaki sposób zweryfikować ten opis, czy nie jest to typowa czcza przechwałka, czy może browar rzeczywiście dał więcej chmielu niż zwykle. Sprawdźmy, jak wygląda i smakuje Bursztynowe. Piwo ma efektowną herbacianą barwę. Piana gęsta…