Piwowar domowy

Miłosław Pilzner (Browar Fortuna)

Off 178
Miłosław Pilzner (Browar Fortuna)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Nowe piwo od Fortuny. Wraz ze zmianą właściciela browar postawił na rozwój starych (zmiana etykiet) i promowanie nowych marek. Widać próbę zagrania na sentymentach regionalnych (na kontrze opisana rola Miłosławia podczas Wiosny Ludów) i lokalnych (na etykiecie podkreślenie pochodzenia browaru). Choć elementy graficzne są trochę mało czytelne, to jednak butelka przyciąga wzrok, a o to pewnie chodziło. Czas na degustację.

Pilzner z Miłosławia wygląda dokładnie tak, jak powinno wyglądać jasne pełne podawane w małej piwiarni dla „lokalsów”. Pękaty kufelek ozdobiony pianą na… półtora palca (do dwóch trochę zabrakło), złocistego koloru piwo pachnące chmielem i zapowiedzią wytrawnej goryczki, idealnej pod mięsną zakąskę. Rzeczywiście, piana jest w porządku: nie za wysoka, w sam raz, dość długo się trzyma. Zapach obiecujący, chmielowy, nieco żywiczny, rześki. Pierwszy łyk – nuta słodowości, wyczuwalna goryczka, niezbyt duże wysycenie. Kolejne rozwiewają nadzieję na piwo wybitne, ale wciąż jest to porządny lager, który przede wszystkim czaruje zapachem i aromatem chmielu. Pięknie też oblepia bielą ściany kufelka.

W takiej cenie jest w stanie powalczyć z koncerniakami w segmencie jasnych 5-porocentowych lagerów. Hitu nie ma, ale wstydu również nie.

==Radar==

Alkohol: 5,4%, ekstrakt: 12,5% wag.
Cena: 3,45 zł

Ocena: 7/10

+ trwała piana
+ ładny zapach, wyczuwalny chmiel

– mało złożony smak
– nieco pusta goryczka

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Śliwka w Piwie (Browar Kormoran)

    Trzecie, najnowsze, owocowe piwo z browaru w Olsztynie. Producent chwali się na etykiecie, że w każdej butelce Śliwki w Piwie znajduje się sok z dziewięciu śliwek. A sok ten pochodzi od trzech odmian śliwki: węgierki, węgierki łowickiej i mirabelki. Jak to smakuje? Zacznijmy tradycyjnie od wyglądu. A ten, podobnie jak w przypadku Wiśni, przedstawia się…

  • Pomysł na racuchy

    Racuchy od lat w naszym kraju są bardzo popularną potrawą jednak nie wszyscy potrafią je dobrze zrobić i nie wszyscy wiedzą, że dobre racuchy to przede wszystkim te, które robiły nasze babcie. Obecnie popularne racuchy nazywane plackami drożdżowymi nie posiadają już tak głębokiego i aromatycznego smaku, jakim kiedyś gościły w domach naszych babć. Oczywiście racuszki…